Capelas Panorama

Capelas Panorama

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Πολιτιστικός Σύλλογος


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925. Η σύσταση του αποσκοπούσε στη διατήρηση και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του χωριού όσο και του συνόλου της περιοχής του Δήμου Βασιλικών όπως επίσης
και για την <<αναθέρμανση>> των σχέσεων μεταξύ των Λιβαδιωτών. Αποτελείται από 200 ενεργά μέλη και πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Ταυλίκος.

Ο σύλλογος λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακώ
ν χορών για ηλικίες 7-12 ετών, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για νέους ηλικίας από 17 ως 30 ετών, γυναικείο χορευτικό τμήμα με γυναίκες ηλικίας από 40 έως 60 ετών καθώς και χορωδία γυναικών για τις ίδιες επίσης ηλικίες.
Ακόμη, o σύλλογος διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή, τηλέφωνο και fax και ιδιόκτητο εντευκτήριο και πολιτιστικό κέντρο στο Λιβάδι όπως επίσης παραδοσιακές φορεσιές και μικροφωνική εγκατάσταση για την κάλυψη εκδηλώσεων.

Στην ενεργό δράση του συλλόγου εντάσσεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων καθώς επίσης και η αντιπροσωπευτική συμμετοχή του συλλόγου σε εκδηλώσεις άλλων χωριών. Συγκεκριμένα:

  • Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο μέλη του συλλόγου ψάλλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιείται η κοπή της βασιλόπιτας και ο ετήσιος χορός.

  • Το Μάρτιο συμμετέχει στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Λιβάδι όπου πραγματοποιείται Εκκλησιασμός, παρέλαση μαθητών, κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων και δεξίωση των καλεσμένων.

  • Τον Απρίλιο παρουσιάζει τα Λαζαρίτικα τραγούδια.

  • Το Μάιο πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της πρωτομαγιάς.

  • Τον Ιούνιο αναβιώνει το έθιμο του Κλήδωνα προς τιμή του Αϊ Γιάννη.

  • Τον Αύγουστο πραγματοποιεί εφταήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέονται με το πανηγύρι του Δεκαπενταυγούστου και κορυφώνονται με τη διοργάνωση εμποροπανήγυρης ή <<Κουρμπάνι>>.

  • Τον Οκτώβριο οργανώνει τη Γιορτή του Κάστανου και συμμετέχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

  • Το Δεκέμβριο μέλη του συλλόγου ψάλλουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και γίνεται αναβίωση του εθίμου της Σφαγής του Γουρουνιού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την έδρα του συλλόγου, Μυσιρλή 18, Χαριλάου ή επικοινωνείστε στα τηλέφωνα 2310 324551(κ' φαξ), όπως επίσης και μέσω e-mail στο livadiotes@yahoo.gr